Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Honden en stokken

Komt dit verhaal u bekend voor? U bent de hond aan het uitlaten en ziet een “mooie” stok liggen. Uw hond is helemaal gek op stokken en u gooit een aantal keren met de stok. Uw hond rent er vol enthousiasme achteraan en komt de stok weer brengen. Na een paar keer heen en weer rennen besluit hij om er eens goed voor te gaan liggen en flink op de stok te kauwen.

Heel veel honden vinden stokken apporteren ontzettend leuk. Maar past u alstublieft op, het spelen met stokken is niet zonder gevaar. Wij zien vaak de keerzijde van dit verhaal! Het is niet de eerste keer dat we een gespietste hond zien op de kliniek. De stok kan namelijk rechtop in de grond belanden en een hond met teveel vaart kan er dan op inlopen. Of de hond vangt de stok onhandig op en hij belandt verkeert in de keel. Of de hond gaat op een stok kauwen waarbij er splinters in de bek en keel terecht kunnen komen, met allerlei nare gevolgen van dien (bloedingen, ontstekingen, abcessen).

Wond in bek door stok

Hieronder het verhaal van Boris. Ook Boris is gek op stokken en kauwde tijdens het uitlaten op een gevonden stok. Deze kwam vast te zitten in zijn bek. De eigenaar heeft de stok losgetrokken en Boris leek verder in orde. De volgende ochtend bleek Boris echter nergens zin  in te hebben (sloom en niet willen eten en drinken) en is hij meteen naar de kliniek gekomen. Onder narcose bleek hij een nare wond onder zijn tong te hebben. Met een sonde voelden we hoe diep de wond was en dit bleek toch een centimeter of 5 te zijn. Nader onderzoek onthulde ook nog diverse houtsplinters die diep in de wond zaten. Gelukkig hebben we deze kunnen verwijderen en de wond goed nagespoeld.  Als de splinters waren blijven zitten dan was het waarschijnlijk een groot abces in Boris' keel geworden. Na pijnstilling en een fikse antibioticakuur gaat het nu gelukkig goed met Boris.

Houtsplinters

De moraal van dit verhaal. Laat uw hond niet met stokken spelen. Als uw hond graag apporteert gebruik dan een goede bal (die de hond niet stuk kan bijten) of een speciale kunststof apporteer stok. Voor honden die graag kauwen zijn er ook allerlei veilige kauwspeeltjes en botten verkrijgbaar.