Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Chiropractie

Steffi van der Laarse behandeld hond

Dierenarts Steffi van der Laarse is iedere week op woensdagmiddag bij Dierenkliniek A30 aanwezig om patiënten te behandelen. Steffi van der Laarse heeft diergeneeskunde gestudeerd in Gent en daarna diverse opleidingen gevolgd op het gebied van de complementaire diergeneeskunde. Zij is humaan en veterinair acupuncturist, veterinair chiropractor en heeft de opleidingen gedaan voor craniosacraal therapie en Chinese veterinaire kruiden geneeskunde. Voor meer informatie over Steffi, klik hier.

Voor een consult en behandeling bij Steffi van der Laarse kunt u telefonisch een afspraak maken via het telefoonnummer van de kliniek: 0318-437133. Dierenartsen kunnen tevens patiënten doorverwijzen naar Dierenkliniek A30 voor een behandeling op het gebied van chiropractie, acupunctuur of craniosacraal therapie.

Een gezonde wervelkolom is voor hond en kat van groot belang

Honden die actief sporten zijn uiteraard gebaat bij een optimaal functionerende wervelkolom, maar ook voor oudere of minder actieve honden is het van wezenlijk belang. Wandelen en spelen is leuker zonder beperking of pijn in rug of nek. Bovendien worden pootjes onevenredig belast als er bewegingsbeperkingen in de wervelkolom zijn.

Overigens kijkt een chiropractor die ook craniosacrale technieken (CST) beheerst niet alleen naar de wervelkolom, ook de pootjes en de schedelbeenderen worden bevrijd van restricties. De pezen, spieren en gewrichten in de poot kunnen met chiropractie/CST in combinatie met acupunctuur behandeld worden. Zo kunnen zowel acute als chronische kreupelheden aangepakt worden, liefst zodra de oorzaak duidelijk is door onderzoek bij uw eigen dierenarts.

Steffi van der Laarse, Chiropractor

Honden met discus hernia's in rug of hals, spondylose of inmiddels genezen botbreuken in bekken/wervels hebben vaak baat bij het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom op andere plaatsen dan daar waar het grootste probleem zit. Op die manier kunnen dieren beter met hun probleemplek omgaan omdat ze er beter voor kunnen compenseren. Het is makkelijker om één probleem te verwerken dan één plus een heleboel kleintjes erbij. Hetzelfde geldt voor honden met HD, ED, schouderproblemen, kruisbandlaesies, arthrose aan de kleine gewrichtjes van de tenen, arthrose aan grotere gewrichten, of krachtverlies van de achterhand bij (vooral) honden op leeftijd.

Ook katten hebben vaak de nodige problemen met de wervelkolom; bijvoorbeeld na vallen van grote hoogte, een aanrijding door auto of fiets, of na ongelijke belasting van de ledematen als gevolg van pijn in een pootje. In tegenstelling tot wat de meeste kattenbaasjes denken, laten katten een chiropractie behandeling makkelijk toe.

Behalve bovengenoemde voorbeelden zijn er nog andere aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat uw huisdier baat zou kunnen hebben bij een behandeling:

  • Niet lang willen staan maar direct gaan zitten

  • De trap anders of niet meer op of af lopen

  • De auto niet meer in of uit willen springen

  • Meteen gaan zitten of wegdraaien bij aaien over de rug

  • Stijf opstaan na liggen of langzaam overeind komen of gaan liggen

  • Met het hoofd laag lopen, of de hals niet ver naar links of rechts willen buigen

  • Piepen bij anders gaan liggen

Niet alleen pijn is een probleem bij een niet goed bewegende wervelkolom. Volgens de nieuwste inzichten in de functionele neurologie zijn chiropractie, acupunctuur en craniosacraal therapie (CST) uitermate geschikt om het zenuwstelsel van uw hond of kat zo goed mogelijk te laten functioneren. Het heeft een direct verband met de gezondheid van uw dier. Alles wordt immers geregeld via het zenuwstelsel: het in meer of mindere mate doorbloeden van weefsels en organen, de tonus van de verschillende spiergroepen, fascie spanning, reuk, gehoor, gezichtsvermogen, smaak en tastzin.