Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Hondenziektes en vaccinaties

Het zal u niet ontgaan zijn dat er door veel huisdiereigenaren steeds kritischer wordt gekeken naar de vaccinaties die hun hond krijgt. Ook bij Dierenkliniek A30 kijken we erg kritisch naar het vaccinatie schema.

Tegen welke ziektes vaccineren we bij Dierenkliniek A30?

We gebruiken vaccinaties van het merk Nobivac. We hebben hiervoor gekozen, omdat het een goede bescherming biedt en er goed onderzoek naar de werkzaamheid en de duur daarvan is gedaan. Hierdoor hoeft uw hond of kat niet ieder jaar tegen alle ziektes gevaccineerd te worden. Hieronder zullen we de verschillende ziektes waartegen we kunnen vaccineren bespreken en vindt u ons vaccinatieschema.


Leptospirose 4

Leptospirose wordt door veel mensen ook wel Ziekte van Weil genoemd. Dit is echter slechts één van de leptospiren die in Nederland voorkomen. Leptospiren zijn bacteriën die een lichaam kunnen binnendringen via de slijmvliezen of wondjes. Deze leptospiren worden door besmette dieren uitgescheiden in o.a. urine. Ratten en alle andere zoogdieren kunnen drager van deze leptospiren zijn en scheiden ze via de urine uit. Dat leptospirose dus alleen opgelopen kan worden door honden die zwemmen is een fabeltje. Ze kunnen het al oplopen door te snuffelen aan planten waaroverheen geplast is met een door leptospirose besmette dier (bijvoorbeeld een andere hond, vos, egel, rat, ree, etc).

Honden die leptospirose oplopen kunnen hier eerst algemeen ziek van worden (o.a. koorts, braken, geen eetlust). Uiteindelijk verergert de ziekte waardoor er lever- en nierschade optreedt. Uiteindelijk zal de hond komen te overlijden. Leptospirose is een zoönose. Dit betekent dat ook mensen het op kunnen lopen en er ernstig ziek van kunnen worden.

We vaccineren met het L4 vaccin. Dit vaccin beschermt tegen de 4 leptospiren bacteriën die het meeste in Nederland en Europa voorkomen. Het vaccin beschermt uw hond 1 jaar en moet daarom jaarlijks herhaalt worden. Kijk voor meer informatie over leptospirose en het L4 vaccin op deze pagina.


Hondenziekte

Hondenziekte, ook wel distemper genoemd, komt het meeste voor bij jonge dieren. Fokkers en asiels zijn dan ook verplicht om honden voor de leeftijd van 7 weken hier tegen te vaccineren. Honden die hondenziekte oplopen en niet gevaccineerd zijn, worden er ernstig ziek van (o.a. koorts, ontstekingen van slijmvliezen, hoesten, diarree, aantasting van het zenuwstelsel) en komen vaak te overlijden. Hondenziekte wordt via direct contact over gebracht.

Een tiental jaren geleden hadden we eigenlijk geen hondenziekte meer in Nederland. Dit hadden we te danken aan ons goede vaccinatie beleid. De laatste jaren zien we hondenziekte helaas toch weer opduiken in Nederland. De hondenziekte uitbraken zijn vaak te herleiden naar dieren die zijn geïmporteerd uit Zuid of Oost Europese landen, waar de ziekte door de vele straathonden nog niet onder controle is. Daarom is het belangrijk om uw hond goed te beschermen tegen hondenziekte. Het vaccin tegen hondenziekte biedt nadat de puppy vaccinaties goed zijn uitgevoerd 3 jaar bescherming. In sommige gevallen is gebleken dat de vaccinatie nog langer bescherming geeft. Om dit te testen kunt u een titerbepaling laten uitvoeren. Kijk voor meer informatie over “titeren” hier.


Parvo

Parvo wordt net als hondenziekte veroorzaakt door een virus, dat zeer besmettelijk is. Fokkers en asiels zijn dan ook verplicht om honden voor de leeftijd van 7 weken hier tegen te vaccineren. Niet gevaccineerde dieren krijgen er vaak ernstige, bloederige diarree van en braken veelvuldig. Hierdoor kan de hond bijna geen vocht binnenhouden en droogt uit. Het is mogelijk dat een hond met intensieve behandeling van Parvo hersteld, maar vooral bij jonge en kleine dieren is het snel fataal. Daarnaast is Parvo een erg resistent virus dat buiten de hond tot 6 maanden in leven kan blijven en hierdoor snel andere honden kan besmetten.

Net als de hondenziekte vaccinatie biedt de Parvo vaccinatie 3 jaar bescherming nadat de puppy vaccinaties goed zijn uitgevoerd. In sommige gevallen is gebleken dat de vaccinatie nog langer bescherming geeft. Om dit te testen kunt u een titerbepaling laten uitvoeren. Kijk voor meer informatie over “titeren” hier.


Hepatitis

Hepatitis, of besmettelijke leverziekte, wordt ook door een virus veroorzaakt, en leidt tot ontstekingen in de lever. Deze ziekte treft zowel jonge als oudere dieren. Gelukkig komt het in Nederland niet vaak voor en dat willen we graag zo houden, dus vaccineren we hier nog steeds tegen met een vaccin dat wederom 3 jaar werkzaam is. De werkzaamheid van deze vaccinatie is ook met een titerbepaling te controleren. Kijk voor meer informatie over “titeren” hier.


Kennelhoest

Kennelhoest is een lastige ziekte. Het is een zogenaamde factoren ziekte en wordt door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt. We kunnen helaas niet tegen al deze factoren vaccineren, maar wel tegen de meest voorkomende (para-influenza en bordetella). Honden met kennelhoest worden niet ernstig ziek, maar kunnen wel een nare infectie van de voorste luchtwegen oplopen (o.a. snotteren en hoesten). Kennelhoest komt in Nederland nog veel voor, maar omdat het goed te behandelen is, kiezen we er bij Dierenkliniek A30 voor alleen honden hier tegen te vaccineren die een groot risico lopen om kennelhoest op te lopen. Honden hebben een verhoogd risico om kennelhoest te krijgen op plaatsen waar veel honden samen zijn, bijvoorbeeld op shows, in pensions en op de hondenschool. Veel pensions stellen de kennelhoest vaccinatie ook verplicht. Wij gebruiken de kennelhoest neusdruppel vaccinatie. Deze is 1 jaar werkzaam.


Rabiës

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een zeer ernstige ziekte met een altijd dodelijk afloop, vaak al binnen 7 dagen na besmetting. De reden waarom we zo “bang” zijn voor rabiës, is omdat het ook voor mensen besmettelijk en dodelijk is. Rabiës komt ook voor onder wilde dieren, o.a. vossen, wilde katten, straathonden en vleermuizen. Het wordt overgebracht via een beet van een besmet dier. In Nederland zien we gelukkig slechts zelden een uitbraak van rabiës en deze uitbraken zijn altijd te herleiden naar een beet door een besmet dier in het buitenland. Hierdoor is men verplicht om een dier tegen rabiës te vaccineren als hij mee gaat naar het buitenland. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek plaatsvinden en is daarna 3 jaar geldig.


Standaard vaccinatie schema hond

  • 6 weken: Parvo en Hondenziekte
  • 9 weken: Parvo en Leptospirose 4
  • 12 weken: Parvo, Hondenziekte, Hepatitis en Leptospirose 4.
  • 6 maand - 1 jaar: Parvo, Hondenziekte, Hepatitis en Leptospirose 4.
  • 2 jaar: Leptospirose 4
  • 3 jaar: Leptospirose 4
  • 4 jaar: Parvo, Hondenziekte, Hepatitis en Leptospirose 4.
  • 5 jaar: Leptospirose 4
  •  6 jaar: Leptospirose 4
  • 7 jaar: Parvo, Hondenziekte, Hepatitis en Leptospirose 4, etc.