Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Nieuws en acties

27-11-2018: Aangepaste openingstijden in december

Van zaterdag 22 december t/m dinsdag 1 januari zijn wij gesloten. In geval van spoed of dingen die niet tot 2 januari kunnen wachten, kunt u ons spoednummer bellen en wordt u doorverbonden met de dienstdoende dierenarts.


27-11-2018: Vuurwerkangst actie

Als uw dier last heeft van vuurwerkangst is het verstandig daar op tijd maatregelen voor te treffen.

Vuurwerkangst training

Dat dieren een bepaalde mate van angst hebben voor vuurwerk en andere harde geluiden is normaal. Harde geluiden triggeren een normale vlucht of vecht reactie. Harde geluiden die dieren vaker horen en waar baasjes niet alarmerend op reageren, worden op een gegeven moment als normaal ervaren door uw huisdier. Dit hoort vaak bij de normale pup en kitten socialisatie. Denk hierbij aan het geluid van verkeer of de televisie of radio. De reactie van dieren op harde geluiden is dus te trainen.

Het probleem met vuurwerk (en ook onweer) is dat dit natuurlijk niet het hele jaar door wordt gehoord. Op oudejaarsavond vertonen baasjes ook nog eens 'vreemd' gedrag. Er zijn vaak meer mensen in huis die om 24.00 allemaal opspringen en elkaar zoenen, en dan barst er buiten ook nog eens een kabaal los. Voor een hond of kat is dat natuurlijk erg verwarrend en daar reageren ze dan angstig op. Het jaar daarop reageren ze vaak al angstig op de losse knallen die soms al weken voor 31 december beginnen. En zo kan de angst ieder jaar verergeren.

Het is daarom verstandig om dieren te trainen zodat ze om leren gaan met vuurwerk geluiden. Hiervoor zijn er CD's beschikbaar met vuurwerkgeluiden. Natuurlijk kunt u ook zelf online filmpjes zoeken met vuurwerk en knal geluiden. Deze geluiden kunt u heel zachtjes (bijna onhoorbaar) aanzetten terwijl u met uw hond of kat even gaat spelen en/of ze wat lekkers geeft. Doe dit iedere dag een paar keer. Als uw dier niet bang reageert op de geluiden kunt u het geluid de volgende dag iets harder zetten. Zodat u hopelijk na een paar weken het geluid zo hard kunt zetten dat de buren komen klagen over geluidsoverlast.

Op deze manier zijn zowel honden als katten goed te trainen om niet angstig te reageren op vuurwerkgeluiden. Dit werkt voornamelijk goed bij jonge dieren. Oudere dieren die al vele jaren bang zijn voor vuurwerk en misschien ieder jaar wel banger worden zijn lastiger te trainen. Hier heeft u meer geduld of zelfs professionele begeleiding bij nodig en u zult al minstens een paar maanden voor oudejaarsavond moeten beginnen.

Vuurwerkangst actie

Voor dieren die echt heel erg angstig zijn is er medicatie beschikbaar, maar helaas bestaat er geen wonderpil. Er zijn wel middelen die uw dier minder angstig maken. De producten Feliway en Adaptil kunnen katten en honden goed ondersteunen, ook tijdens de trainingsfase.

Daarom geven wij in december 10% korting op al onze Feliway en Adaptil producten. 

Feliway is voor katten verkrijgbaar als spray of verdamper voor in huis. Het bevat rustgevende feromonen. Feromonen zijn stoffen die via de reuk, signalen kunnen overbrengen aan dieren. U kunt hier het beste begin december mee starten. 

Adaptil is verkrijgbaar voor honden. De halsbanden bevatten rustgevende feromonen. Daarnaast zijn er tabletten die kort voor 31 december gegeven kunnen worden voor een rustgevend effect. Deze tabletten bevatten natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B complex. U kunt de tabletten eventueel pas starten op 31 december, maar als u al eerder start zal de werking versterkt zijn. Voor een optimaal effect combineert u de halsband (al vanaf begin december) met de tabletten op oudejaarsavond zelf.  

Andere medicatie 

Voor een overzicht van andere medicatie en meer vuurwerkangst tips kijkt u in onze infotheek of klik hier. 

Voor Adaptil en Feliway, kunt u aan onze balie terecht. Wilt u advies op maat voor uw huisdier dan kunt u bellen op het telefonisch spreekuur (ma t/m vr 13.30 - 14.00) of een afspraak maken, zodat de dierenarts medicatie voor kan schrijven.


EHBO tasjes met inhoud verkrijgbaar!

 

Inhoud EHBO set hond/kat

U herkent het wellicht wel. Uw hond of kat komt thuis en u ziet een teek zitten, maar u kunt nergens een tekenpincet vinden. Of uw dier toont zich ziek en voelt warm aan, maar of hij koorts heeft weet u niet. De veel gebruikte oorthermometers voor mensen zijn namelijk onbetrouwbaar bij dieren. Of uw dier loopt tijdens het ravotten een klein wondje op, maar wat kunt u gebruiken om het te ontsmetten en te behandelen? Of tijdens een wandeling loopt uw dier een bloedende wond op. Waar haalt u zo snel verbandmateriaal vandaan om het bloeden te stelpen, zodat u tijd hebt om naar een dierenarts te gaan?

Herkent u één of meerdere van deze voorbeelden? Voor deze kleine ongemakken hebben we een EHBO tasje samengesteld. In tegenstelling tot veel EHBO trommels voor mensen zitten hier middelen en hulpmiddelen in speciaal ontwikkeld voor dieren. We hebben een tasje voor grote honden of voor kleine honden en katten.

De tasjes zelf zijn ook als koeltasje te gebruiken. De EHBO inhoud bestaat uit:

  • EHBO-kaart, wat te doen bij ...
  • Tekenpen
  • Thermometer
  • Sterilon om wondjes te ontsmetten
  • Vetramil honingzalf ter bevordering van de genezing van kleine wondjes
  • 2 steriele compressen
  • Rol watten voor de polstering bij het aanleggen van een verband
  • Rol zelfklevend verband
  • 10 tabletten diarreeremmers
  • en zolang de voorraad strekt wat lekkers voor uw dier.

De EHBO set voor grote honden kost: €27,50

De EHBO set voor kleine honden en katten kost: €22,50

Indien gewenst kan de set nog worden uitgebreid met bijvoorbeeld homeopatische middelen, zoals Arnica D6 tegen acuut trauma en Apis D6 tegen bijen- of wespensteken.