Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Echo en röntgen

Bij Dierenkliniek A30 kunt u terecht voor zowel echo's als röntgenfoto's van uw hond, kat, konijn, cavia of ander huisdier.

Echografie

Voor welke echo's kunt u bij Dierenkliniek A30 terecht?

Amanda van Grondelle kan alle soorten buikecho's maken. Denk hierbij aan een echo om te bepalen of een dier drachtig is. Deze echo's kunnen vanaf 21 dagen na de dekking van een hond of kat gemaakt worden. Ook kan er een echo van de buik worden gemaakt als er verdenking is van een probleem in een orgaan, bv. in de lever, de milt, de nieren of de inwendige geslachtsorganen (baarmoeder, eierstokken, prostaat). Daarnaast gebruiken we de echo ook bij verdenking van bijvoorbeeld een vreemd voorwerp in de buik of een verstopping in de darmen.

Voor echo's van het hart of borstholte sturen wij u door naar een specialist.


Wat is echografie?

Een echoapparaat werkt met behulp van geluidsgolven en is erg geschikt om organen te bekijken en beoordelen. Doordat het met geluidsgolven werkt is het ongevaarlijk. Heel simpel gezegd bestaat een echoapparaat uit een transducer, een computer en een beeldscherm. De transducer wordt op de huid geplaatst en zendt ultrasone geluidsgolven uit die we niet kunnen horen. Deze geluidsgolven dringen door het lichaam en komen op hun weg allerlei structuren tegen, bv. de huid, vet en verschillende organen, die de geluidsgolven terugkaatsen. Deze teruggekaatste geluidsgolven worden weer opgevangen door de transducer en worden door de computer verwerkt tot een beeld dat op de monitor zichtbaar is. Doordat alle structuren in het lichaam de geluidsgolven op een andere manier terugkaatsen kunnen we goed onderscheid maken tussen de organen en deze goed beoordelen.


Hoe gaat het maken van de echo in zijn werk?

U kunt telefonisch of aan de balie een afspraak maken voor een echo van uw huisdier. Soms besluit de dierenarts tijdens een consult dat een echo noodzakelijk is. Deze kan soms meteen worden gemaakt, soms zult u een nieuwe afspraak moeten maken.

U bent bij het maken van de echo gewoon aanwezig. Uw huisdier wordt veelal op zijn rug neergelegd op een zacht kussen op een behandeltafel. U zit aan het hoofdeinde om hem daar vast te houden en gerust te stellen. Een assistente houdt de achterpoten vast. Vervolgens zal de plaats waar de echo gemaakt wordt worden geschoren en wordt er echogel aangebracht. De transducer moet namelijk goed contact maken met de huid, anders treedt er storing op en is het niet mogelijk het beeld te beoordelen. Deze echogel is op waterbasis en is niet gevaarlijk voor uw huisdier, ook niet als hij er later iets van op likt. De dierenarts maakt vervolgens de echo en vertelt u na afloop wat de bevindingen zijn en zal u ook de beelden laten zien. Daarna wordt de buik droog gewreven en mag uw huisdier van de tafel af.

Het is mogelijk om de echobeelden, zowel foto's als filmpjes, die de dierenarts heeft gemaakt mee te krijgen. U dient hiervoor een lege USB stick mee te nemen.


Röntgen

Voor welke röntgenfoto's kunt u bij Dierenkliniek A30 terecht?

U kunt bij ons terecht voor het maken van een heel scala aan röntgenfoto's. We maken vaak röntgenfoto's naar aanleiding van trauma. Denkt u bijvoorbeeld aan verdenking van botbreuken of een gescheurd middenrif na een aanrijding. Verder kunnen we ook een röntgenfoto maken van de borstholte van een dier, om de longen en de grootte van het hart te beoordelen.  

Daarnaast maken we officiële HD en ED röntgenfoto's. Deze foto's worden naar de Raad van Beheer gestuurd om honden officieel te laten beoordelen op heup- of elleboogdysplasie.


Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling. Deze röntgenstraling wordt opgewekt in een röntgenbuis die boven een behandeltafel hangt. Tijdens het maken van de foto wordt de röntgenstraling naar beneden gestuurd. De straling wordt vervolgens opgevangen door een fotogevoelige plaat die zich op of onder de tafel bevindt. Het lichaamsdeel waarvan we de röntgenfoto willen maken wordt boven de plaat gepositioneerd. Tijdens het maken van de röntgenfoto komt de straling voordat hij op de plaat aankomt het lichaamsdeel tegen. De verschillende structuren in het lichaam laten die röntgenstraling in meer of mindere mate door. Afhankelijk van welke delen de straling tegenkomt wordt de plaat op verschillende manieren "belicht". Luchthoudende delen, zoals bijvoorbeeld de longen, laten de straling makkelijk door en geven een zwart beeld. Organen laten een gedeelte van de straling door en de rest wordt geabsorbeerd, dit zorgt voor een grijs beeld. Botten houden de straling grotendeels tegen, dit zorgt voor een wit beeld. Hierdoor wordt er een beeld samengesteld van allerlei verschillende grijswaarden.

Over het algemeen moeten er minimaal twee röntgenfoto's worden gemaakt van één lichaamsdeel. Dit heeft te maken met het feit dat je van een 3 dimensionaal (3D) lichaam een 2 dimensionaal (2D) plaatje maakt. Maken we bijvoorbeeld een röntgenfoto van de buikholte van een dier terwijl het dier op zijn rug ligt en we zien een afwijking aan de linkerkant dan weten dat de afwijking zich links bevindt, maar omdat we een 2D opname hebben gemaakt weten we niet of de afwijking dichter bij de rug of bij de buik zit. Om dit te achterhalen moeten we ook een röntgenfoto maken waarbij het dier op zijn zij ligt.


Hoe gaat het maken van de röntgenfoto in zijn werk?

U kunt telefonisch of aan de balie een afspraak maken voor een röntgenfoto van uw huisdier. Soms besluit de dierenarts tijdens een consult dat een röntgenfoto noodzakelijk is. Deze kan soms meteen worden gemaakt, soms zult u een nieuwe afspraak moeten maken.

Aangezien er een stralingsgevaar en wetgeving is omtrent het maken van röntgenfoto's is het niet altijd mogelijk om als eigenaar bij het maken van de foto aanwezig te zijn. In een enkel geval mag u wel aanwezig zijn, maar dan moet u net als de dierenarts en assistenten beschermde kleding dragen tegen de röntgenstraling.

Het is erg belangrijk dat een dier stil ligt bij het maken van een röntgenfoto, anders is de foto "bewogen". In veel gevallen is het niet nodig om uw dier een roesje te geven, maar als het bijvoorbeeld gaat om een erg pijnlijk lichaamsdeel of een pijnlijke positie waarin de röntgenfoto's gemaakt moeten worden dan is een lichte narcose noodzakelijk. We gebruiken hiervoor een veilig middel dat per injectie wordt toegediend. Uw dier valt hiervan snel in slaap en kan na het maken van de röntgenfoto's weer wakker geprikt worden met een ander middel.

Het röntgenapparaat staat in een afgeschermde ruimte. Het röntgenapparaat bevindt zich boven een behandeltafel. Uw huisdier wordt op deze tafel gezet. Uw dier zal in de juiste positie worden neergelegd voor de gewenste röntgenfoto. Vervolgens wordt de foto gemaakt en wordt het beeld uitgelezen en op een beeldscherm weergegeven. Indien nodig worden er nog één of meerdere röntgenfoto's gemaakt van hetzelfde lichaamsdeel in een andere positie of van een ander lichaamsdeel. Daarna mag uw huisdier van de tafel af en worden de gemaakte röntgenfoto's door de dierenarts beoordeeld. De dierenarts zal haar bevindingen vervolgens met u bespreken.