Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Fertiliteitsbegeleiding

U kunt bij ons terecht voor de fertiliteitsbegeleiding van uw teef. U kunt onder andere terecht voor:

  • Bacteriologisch onderzoek van een vagina swab aan het begin van de loopsheid.
  • Progesteronbepaling om het optimale dekkingsmoment te bepalen.
  • Echo vanaf 21 dagen na dekking om te bepalen of de teef drachtig is.
  • Röntgenfoto in de 7de of 8ste week van de dracht om het aantal pups te bepalen.
  • Begeleiding rondom het werpen van de pups, en wanneer nodig een keizersnede.

Ook voor de fertiliteitsbegeleiding van poezen kunt u bij ons terecht. Bij poezen zijn het bacteriologisch onderzoek en de progesteronbepaling niet nodig/mogelijk. De echo, röntgenfoto en begeleiding bij de bevalling zijn natuurlijk wel mogelijk.


Bacteriologisch onderzoek

Sommige teven kunnen een bacterie in de vagina hebben die eventueel nadelige gevolgen kan hebben voor de dracht. Wij kunnen een swab nemen van de slijmvliezen van de vagina van uw teef en dit op kweek zetten. Mochten we een ziekteverwekkende bacterie kweken, dan zullen we een zogenaamd antibiogram uitvoeren om te bepalen welk antibioticum het beste werkzaam is tegen deze bacterie. Om voor de dekking met de antibioticakuur klaar te zijn is het belangrijk om meteen aan het begin van de loopsheid deze swab te nemen.


Progesteronbepaling

Wat is nu het optimale moment van dekking voor de teef? In sommige gevallen maakt het niet uit om dit precies te weten, omdat bijvoorbeeld de reu ook bij u thuis woont. Ze zullen dan vanzelf aangeven wanneer het zover is. Het komt echter ook voor dat u voor de reu ver moet reizen, soms zelfs naar het buitenland. In dat geval is het belangrijk om het optimale dekkingsmoment te bepalen.

Om het optimale moment te bepalen moeten we de progesteron concentratie in het bloed van de teef meten. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. De concentratie progesteron in het bloed is normaal gesproken laag. Zodra een teef echter een eisprong heeft gehad wordt er progesteron aangemaakt, waardoor de concentratie in het bloed stijgt. Na de eisprong heeft het eitje nog 1 à 3 dagen nodig om te rijpen en is dan klaar om bevrucht te worden. Dit is het optimale moment om te dekken.

We zijn dus op zoek naar een stijging in de progesteron concentratie, omdat dit het moment van de eisprong weergeeft. Gemiddeld vindt de eisprong tussen dag 10 en 14 van de loopsheid plaats, maar eerder of later komt ook voor. Om het moment van de eisprong bij uw teef te kunnen bepalen moeten we dus minimaal 2 metingen doen. Eén voor de eisprong, als de progesteron concentratie nog laag is en één net na de eisprong als de progesteron concentratie hoog is. Zodra we het moment van de eisprong hebben bepaald, kan het optimale dekkingsmoment worden vastgesteld, namelijk gemiddeld 2 dagen later. Het is derhalve belangrijk om niet "te laat" voor de eerste meting te komen. Als we namelijk bij de eerste meting al een hoge progesteron concentratie meten, weten we alleen dat de eisprong al heeft plaatsgevonden, maar niet wanneer dat was. Het optimale dekkingsmoment kan dan dus al voorbij zijn.

Ons algemene advies is om op dag 8 of 9 van de loopsheid voor het eerst een progesteronbepaling te laten doen. Natuurlijk zullen we dit altijd telefonisch bespreken en ook het verleden van de teef speelt een rol bij het bepalen van het eerste meetmoment.


Echo dracht

Vanaf de 21ste dag na de dekking is met behulp van een echo te bepalen of de teef daadwerkelijk drachtig is. De echo dracht kan ook gebruikt worden om te bepalen of uw teef drachtig is van een ongewenste (mogelijke) dekking tijdens haar loopsheid. Indien een dracht erg ongewenst is kan deze namelijk nog worden afgebroken. Dit doen we het liefst zo snel mogelijk na de dekking, maar we willen wel zeker weten dat de teef drachtig is, omdat de abortus injectie nare bijwerkingen kan geven.

Voor de echo moet de teef op haar rug in een zacht kussen op een behandeltafel liggen. U als eigenaar bent hier altijd bij aanwezig om uw hond gerust te stellen en haar vast te houden samen met een assistente. Haar buik wordt vervolgens geschoren. De dierenarts zal echo gel aanbrengen op de buik en vervolgens de echo maken.

Indien uw teef drachtig is ziet u zwarte holten op het scherm met een foetus erin. Deze zwarte holten zijn de vruchtblazen, gevuld met vruchtwater. Indien u niet weet wanneer uw teef gedekt kan zijn, dan kan de dierenarts met behulp van metingen aan de foetussen bepalen wanneer de dekking bij benadering heeft plaatsgevonden. De dierenarts zal meerdere foto's van de echobeelden maken en ook wat filmpjes opnemen als uw hond drachtig is. Deze beelden kunt u meekrijgen als u een USB stick meeneemt.


Röntgenfoto dracht

Röntgenfoto dracht

Veel mensen vinden het prettig om te weten hoeveel pups ze kunnen verwachten bij een bevalling. Met de echo kon al wel een indicatie gegeven worden van het aantal pups, maar een precieze telling is niet mogelijk. Hiervoor moeten we een röntgenfoto maken als uw teef 7 of 8 weken drachtig is. Op dit moment zijn de skeletjes van de pups aangelegd. Op een röntgenfoto zien we namelijk vooral de botten van dieren. De skeletjes van de pups zijn dan dus ook goed te zien. De röntgenstralen hebben op deze leeftijd ook geen nadelige gevolgen voor de pups.

Het is belangrijk dat uw teef nuchter komt voor de röntgenfoto, zodat het maag/darmstelsel zo leeg mogelijk is. Dit maakt het tellen een stuk makkelijker en nauwkeuriger. Uw teef moet voor de röntgenfoto eventjes stil op haar zij liggen op de röntgentafel om de foto te kunnen maken. Eventueel kunt u hier ook zelf bij aanwezig zijn, maar dit is wel aan een aantal veiligheidsregels gebonden.


Begeleiding rondom het werpen

De meeste bevallingen verlopen zonder problemen. De bevalling vindt gemiddeld plaats op de 63ste dag van de dracht. Het is belangrijk dat de teef/poes in alle rust kan bevallen. Zorg dat de ruimte waarin de werpkist staat warm is (26 - 32 graden Celsius).

Voor verdere tips en informatie rondom de bevalling van een teef hebben wij een boekje beschikbaar op de kliniek. Deze kunt u voor een klein bedrag aanschaffen.

Indien nodig kunnen we op de kliniek een keizersnede uitvoeren of uw teef/poes begeleiden bij de bevalling.


Wanneer moet u direct contact opnemen met de dierenarts?

  • Wanneer uw teef/poes op dag 65 van de dracht nog niet begonnen is met de bevalling.
  • Als u donkergroene of bloederige uitvloeiing uit de vagina ziet en de bevalling komt niet opgang.
  • Als uw teef/poes al langer dan 30 minuten actief aan het persen is op een pup/kitten.
  • Als u een pup/kitten kunt "zien" en de vruchtvliezen al zijn gebroken en de pup/kitten niet binnen 10 minuten geboren wordt.
  • Als uw teef/poes te zwak is om te persen.
  • Als u vermoedt dat er nog een of meerdere pups/kittens in de baarmoeder zitten en de teef/poes al 2 uur niet heeft geperst.
  • Als niet alle nageboortes zijn meegekomen. Iedere pup en kitten heeft zijn eigen nageboorte/moederkoek.
  • Als er een pup/kitten geboren wordt waarbij de ademhaling niet snel genoeg opgang komt.