Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Artrose bij hond en kat

Artrose is slijtage van gewrichten.  Een gewricht is de plaats waar (meestal) twee botdelen bij elkaar komen. Om de botten te beschermen zit er in een gewricht kraakbeen en een “smeervloeistof”. Bij ouderdoms artrose is het kraakbeen in de gewrichten (gedeeltelijk) weggesleten. Hierdoor bewegen de botdelen direct langs elkaar. Dit veroorzaakt pijn. Artrose kan ook optreden na trauma aan een gewricht of bij heup- en elleboogdisplasie, omdat het gewricht een afwijkende vorm heeft en daardoor te snel slijt. Artrose kan in alle gewrichten optreden, veel voorkomende plaatsten zijn, heupen, knieën, ellebogen, schouders en tenen.

Honden met artrose vertonen vaak startkreupelheid. Ze zijn stijf en lopen soms mank als ze net uit hun mand komen. Als ze eventjes op gang zijn dan lopen ze vaak soepeler. Ze hebben vaak meer last van startkreupelheid na een actieve dag of lange wandeling. Ook willen deze dieren vaak niet meer in of uit de auto springen.

Katten lopen in tegenstelling tot honden bijna niet kreupel bij artrose. Wel laten ze vaak afwijkend gedrag zien. Ze liggen veel meer te slapen, springen niet graag meer, gaan niet meer zo soepel de trap op en af, houden hun vacht slechter bij en gebruiken de krabpaal vaak minder of anders.

Als er aanwijzingen zijn voor artrose in een bepaald gewricht zullen we hier een röntgenfoto van maken. Als er sprake is van ernstige artrose zal in het betreffende gewricht slijtage te zien zijn. Zie hieronder een voorbeeld van een röntgenfoto van een hond met artrose in zijn heupen. Er is duidelijk te zien dat zowel links als rechts de kom en de kop onregelmatig is.

Hond met artrose in de heupen


Als er artrose is vastgesteld kunnen we dat proces helaas niet meer omkeren. We kunnen het gewricht niet meer herstellen. Wel kunnen we met medicatie en supplementen uw dier ondersteunen om het bewegen zo makkelijk mogelijk te maken voor uw dier. Verder is het belangrijk dat uw dier geen overgewicht heeft. Soms kan een dier ook baat hebben bij fysiotherapie of acupunctuur. Ook kan uw dier op homeopathische wijze ondersteunt worden. De dierenarts zal altijd samen met u bespreken welke behandelmethodes geschikt zijn voor uw dier.