Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Rui periode

De meeste huisdieren verharen in principe het hele jaar door. De meeste huisdieren wonen immers bij ons in huis. De seizoensinvloeden (temperatuur, hoeveelheid licht per dag) worden dan ook voor een groot deel teniet gedaan door kunstmatige verwarming en kunstlicht. Toch zult u in het voorjaar en najaar zien dat de uw hond, kat of konijn erger verhaart dan in de rest van het jaar.

Wat kunt u doen om uw huisdier zo goed mogelijk door deze rui periode heen te helpen?


Borstelen/kammen

Borstel of kam de losse haren goed weg. In de rui periode moet u dit vaker doen dan normaal. Welke borstel of kam voor uw huisdier het beste is, hangt af van het type vacht. Vraag advies bij uw dierenwinkel, dierenarts of de fokker van uw huisdier.


Trimbeurt

Voor sommige honden is het voorjaar en najaar de ideale tijd voor een trimbeurt. Dit kan bestaan uit het plukken van de vacht het uitkammen van de ondervacht of het verwijderen van klitten.

Bij konijnen zien we vaak (vooral aan de achterhand) plukjes losse haren, die u gemakkelijk zelf weg kunt plukken.


Wassen

Vooral bij honden die veel losse haren in de vacht hebben kan het zinvol zijn om de vacht een keer goed te wassen of op zijn minst om de losse haren weg te spoelen met lauwwarm water.


Vitamine kuur

Sommige huisdieren hebben tijdens de ruiperiode een doffe, dorre vacht eventueel met veel schilfers. Om de vacht en huidconditie wat extra ondersteuning te geven kan het geven van een vitamine kuur zeer zinvol zijn. Geef een goed multivitamine preparaat gedurende 6-8 weken. Vraag advies aan uw dierenarts voor een goed multivitamine preparaat geschikt voor uw huisdier.


Omega-3 vetzuren

Naast een vitamine kuur kan voor honden en katten het toevoegen van extra omega-3 vetzuren aan de voeding helpen bij een droge, doffe vacht met veel schilfers. Het helpt ook tegen jeuk bij het verharen.

Let op! De visolie preparaten voor mensen die u bij de drogist kunt kopen zijn qua dosering van de verschillende vetzuren niet geschikt voor huisdieren. Vraag uw dierenarts voor een geschikt preparaat voor hond of kat.