Seniorenconsult bij hond en kat
Het gezegde: 'ouderdom komt met gebreken' gaat helaas ook voor onze huisdieren op. Dit betekent gelukkig niet dat we daar niets aan kunnen doen.
Veel voorkomende ouderdomsklachten bij honden en katten hebben te maken met de gewrichten, de wervelkolom of met organen waaronder de lever, nieren en schildklier. Ook suikerziekte zien we vaker bij oudere dieren. Honden krijgen vaak last van cataract, staar. Katten hebben hier in mindere mate last van.
Klachten aan de gewrichten en de wervelkolom zijn vaak door eigenaren zelf goed op te merken. De dieren hebben vaak wat 'opstart' problemen. Ze staan wat moeizamer op en gaan moeizamer liggen. Ook zien we vaak start kreupelheid of moeite met (in de auto) springen. In veel gevallen is er sprake van artrose en/of spondylose. De dierenarts kan na onderzoek bepalen waardoor de problemen worden veroorzaakt en een behandeling inzetten om het bewegen voor uw dier makkelijker te maken. Op deze pagina’s vind u meer informatie over artrose en spondylose.
Wanneer organen slechter beginnen te werken, bv. lever of nieren, dan gaat dit heel geleidelijk. Dieren laten vaak pas in een laat stadium zien dat ze ziek zijn. In het geval van nierfalen zal uw dier o.a. meer drinken, veel plassen, vaker braken en een slechte eetlust hebben. Bij leverschade kunnen we vergelijkbare symptomen zien. Een bloedonderzoek kan vervolgens aantonen welke organen afwijkend functioneren. De dierenarts zal dan aan de hand van de gevonden bloedwaardes en eventueel verder onderzoek een behandeling kunnen instellen.
Een te snel werkende schildklier zien we voornamelijk bij oudere katten. Deze katten hebben vaak erg veel honger, miauwen veel, gedragen zich “opgejaagd” en vallen ondanks het vele eten af. Via een bloedonderzoek kunnen we aantonen of de schildklier normaal functioneert. Als een te snel werkende schildklier wordt vastgesteld, zal de dierenarts de verschillende behandelmethodes met u bespreken.
Om schade aan organen in een vroeger stadium te detecteren is het verstandig om bij oudere dieren eens per jaar een algemeen bloedonderzoek en urineonderzoek te doen om te kijken of alles nog normaal functioneert. Mochten er afwijkingen gevonden worden, dan kan al in een vroeg stadium gestart worden met een behandeling. Wij raden dit aan te doen bij grote honden vanaf 8 jaar, kleine honden vanaf 10 jaar en katten vanaf 12 jaar.
U kunt bij ons terecht voor een seniorenconsult. Uw dier zal uitgebreid worden nagekeken en er wordt bloed afgenomen. U dient zelf een vers (niet ouder dan 1 uur) urine monster mee te brengen. Er zal een bloedonderzoek worden uitgevoerd, waarbij lever-, nier-, eiwit- en glucose waardes worden gecheckt. Tevens zal er een urine onderzoek worden uitgevoerd, waarbij we screenen op de aanwezigheid van bloed, glucose en eiwitten. Er wordt ook gekeken of de urine voldoende geconcentreerd is. Indien er aanwijzingen zijn voor een schildklier afwijking of een hoge bloeddruk zal er nog aanvullend onderzoek worden gedaan. U wordt dezelfde dag nog door de dierenarts gebeld met de uitslagen.