Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Uw huisdier mee op vakantie

Sommige mensen moeten er niet aan denken om de zorg voor hun huisdier aan een ander over te laten en nemen dus hun hond, kat, fret of konijn liever mee op vakantie. Voordat u besluit om dit te doen, is het verstandig om goed te overwegen of u uw huisdier daadwerkelijk een plezier doet om mee te gaan op vakantie. De reis, het andere klimaat en de vreemde omgeving zijn allemaal dingen die mogelijk behoorlijk wat stress en ongemak kunnen veroorzaken bij het dier. Sommige honden zijn natuurlijk goed gewend aan autorijden en reizen, maar vooral katten en konijnen zijn in de meeste gevallen liever gewoon in hun eigen omgeving. Het is dan ook in verreweg de meeste gevallen veel verstandiger om deze dieren gewoon thuis laten en voor oppas te zorgen.

Als u toch besluit om uw hond, kat, fret of konijn mee te nemen op vakantie, houd dan rekening met de volgende zaken:


  • Uw hond, kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben. Dit paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts. Paspoorten afgegeven na 29 december 2014 zijn voorzien van een uniek paspoort nummer en moeten volledig ingevuld zijn door uw dierenarts. Verder moeten de identificatie gegevens van het dier en de stickers van de rabiës vaccinatie geseald zijn.

  • Uw hond, kat of fret moet een chip hebben ter identificatie. Vergeet niet om de chip ook te registreren op uw naam! U kunt de registratie controleren op chipnummer.nl.

  • Uw hond, kat of fret moet minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd worden tegen rabiës. Deze vaccinatie en een gezondheidsverklaring moeten worden ingevuld in het paspoort door uw dierenarts.

  • Hoewel niet verplicht, is het raadzaam om er ook voor te zorgen dat de andere vaccinaties up-to-date zijn voor uw hond, kat of fret. Sommige ziekten die in Nederland niet of nauwelijks meer voorkomen, zijn in het buitenland nog heel algemeen.

  • Check de specifieke eisen voor invoer van een hond, kat of fret van het land van bestemming. U vindt deze eisen op: licg.nl

    Deze eisen betreffen verschillende zaken zoals verplichte specifieke anti-worm behandelingen, maar ook eisen met betrekking het dragen van een muilkorf etc. Sommige rassen zijn in enkele Europese landen helemaal niet toegestaan!

  • Dieren die jonger zijn dan 15 weken op het moment van vertrek mogen in de meeste gevallen niet mee naar het buitenland!

  • Bescherm uw hond tegen ziekten als Leishmania, Babesiose, Lyme, Ehrlichia en Hartworm. In grote delen van Europa (en ook daarbuiten) kan uw huisdier een dergelijke ziekte oplopen door een beet van een besmette zandvlieg, teek of mug. Bij uw dierenarts zijn pipetten en halsbanden verkrijgbaar die zandvliegen, teken en muggen afweren*. Maar ook met deze bescherming is het risico niet nul!

  • Zorg voor een goede ontworming: in sommige landen komen wormen voor die gevaarlijker zijn dan de wormen in Nederland. Denk hierbij aan haak- en longwormen. De vossenlintworm is een voor de mens gevaarlijke worm, die voorkomt in delen van Oost Europa, maar ook in (delen van) Zuid-Nederland en België.

  • Ontworm vóór vertrek, bij thuiskomst en 4 weken na thuiskomt. Bij een verblijf in het buitenland langer dan 4 weken, moet uw huisdier iedere 4 weken ontwormd worden. Vraag uw dierenarts om het juiste product**.

  • Voor vervoer van konijnen en knaagdieren door privé personen binnen de EU gelden in het algemeen geen specifieke regels. Vraag uw dierenarts wel om een gezondheidsverklaring.


Overige tips:

  • Zorg voor een naamplaatje of kokertje met uw gegevens, die u aan de halsband van uw hond of kat kunt bevestigen. Noteer hierop de naam van uw huisdier, uw naam, (mobiele) telefoonnummer en adres van uw vakantie bestemming.

  • Zorg ervoor dat ook de rabiës penning, die u van uw dierenarts heeft gekregen aan de halsband bevestigd is.

  • Check de contactgegevens van een dierenarts op uw vakantiebestemming, maar neem ook de gegevens van uw eigen dierenarts in Nederland mee.

  • Neem eventuele medicatie mee en bewaar deze niet te warm!

  • Check uw huisdier iedere dag op teken. Neem een goede tekenpincet mee om teken snel en gemakkelijk te kunnen verwijderen en een ontsmettende vloeistof (alcohol of chloorhexidine) om de plek waar de teek gezeten heeft na het verwijderen te ontsmetten.

  • Zorg voor een goede reismand of bench. Neem een eigen mand/kussen mee voor uw hond of kat.

  • Zorg voor rustmomenten tijdens de reis en neem drinkwater en een drinkbak mee voor uw huisdier.

  • Vraag uw dierenarts om medicatie als uw hond last heeft van reisziekte.

  • Geef uw huisdier in het buitenland mineraalwater te drinken. Kraanwater is in het buitenland niet altijd geschikt als drinkwater.

  • Pas op voor oververhitting. Laat uw huisdier bij warm weer nooit in de auto achter, ook niet heel even! Vermijd lange wandelingen met uw hond bij warm weer. Asfalt of zand kan bij warm weer erg heet worden en pijnlijk zijn voor de voetzooltjes van uw huisdier!


* Bij Dierenkliniek A30 adviseren wij om uw hond te behandelen met Vectra 3D® pipetten, of om een Scalibor® band te gebruiken. Voor de kat adviseren wij een Seresto® band.

** Bij Dierenkliniek A30 adviseren wij om Milpro® ontwormingstabletten voor uw hond te gebruiken. Voor de kat kunt u de Milpro® ontwormingstabletten of Profender® pipetten gebruiken.