Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Verzekeringen

We krijgen vaak de vragen of het verstandig is om huisdieren te verzekeren en welke verzekering het beste is. Hier hebben we helaas geen pasklaar antwoord op, dit hangt af van uw eigen situatie en voorkeuren. Maar we zullen wel een aantal dingen voor u op een rij zetten. Er bestaan verzekeringen voor honden, katten, konijnen en papegaaien.


Waarom wilt u verzekeren?

Uw huisdier kan een ongeluk krijgen of plotseling ziek worden. Dit zal meer of minder hoge kosten met zich meebrengen, afhankelijk van wat er aan de hand is. Uitgebreide diagnostiek, complexe operaties of intensive care opnames door specialisten kunnen al snel in de papieren lopen. Denk hierbij aan honderden tot in sommige gevallen duizenden euro's.

Als u deze plotselinge kosten niet kunt dragen, maar wel een bepaald bedrag per maand kunt missen dan is een verzekering wellicht iets voor u. Dit biedt u de zekerheid dat u, als het nodig is, uw huisdier de meest optimale zorg kunt bieden en niet bang hoeft te zijn voor hoge kosten.


De premie “eruit halen”

We krijgen regelmatig te horen, dat de premies zo hoog zijn. Mensen vinden vaak dat ze de premie “eruit” moeten halen. Als u een jaar lang premie hebt betaald en u bent alleen voor de vaccinaties langs geweest en misschien nog een keertje voor diarree klachten, dan kan het voelen alsof u teveel betaalt. U hebt immers meer premie betaald dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Een verzekering sluit u echter af om een risico te dekken. Hetzelfde geldt voor uw inboedel- of autoverzekering. Als het goed is betaalt u vooral premie en krijgt u bijna nooit een vergoeding. Maar als uw huis wordt leeggeroofd of uw auto total loss wordt gereden, dan is het wel erg prettig dat u dit niet zelf hoeft te betalen. Hetzelfde geldt voor huisdierverzekeringen, u verzekert het risico dat uw dier ernstig ziek wordt en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan. Kunt u deze kosten zelf betalen, dan is een verzekering waarschijnlijk minder geschikt voor u.


Premies en vergoedingen

De verschillende verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Zo is het vaak mogelijk om een basis verzekering af te sluiten of een meer uitgebreidere verzekering. Hierdoor is het lastig om premies te vergelijken, want het is een beetje appels met peren vergelijken.

Als u interesse hebt in het verzekeren van uw huisdier bedenk dan van te voren goed wat u allemaal verzekerd wil hebben en welke kosten u zelf zou kunnen dragen. Wilt u alleen onverwachte kosten gedekt hebben, of bijvoorbeeld ook een vergoeding ontvangen voor gebitsbehandelingen, castratie, homeopathie en preventieve zorg? Hoe meer u meeverzekerd hoe hoger de maandelijkse premie.

We raden u in elk geval aan om goed te kijken wat u voor uw premie allemaal vergoed krijgt, zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.


Jonge of oude dieren verzekeren

De premie van de verzekering hangt vaak af van de leeftijd van uw huisdier. De premie voor een jong dier is lager, omdat de verzekeraars er vanuit gaan dat deze dieren minder vaak naar de dierenarts hoeven. Van oudere dieren wordt verwacht dat ze vaker klachten zullen krijgen en dus ligt de premie hoger.


Zieke dieren verzekeren

Dit is vaak niet of nauwelijks mogelijk. Als uw dier al wat ouder is wil een verzekeraar bij het afsluiten van de verzekering vaak de medische geschiedenis weten. Aandoeningen die zijn ontstaan voor de ingang van de verzekering worden dan van vergoeding uitgesloten. Men kan immers ook geen brandend huis verzekeren.


Declareren: wel of niet zelf de rekening voorschieten?

Hoe makkelijk kunt u de rekeningen declareren? Wilt u dit graag per post doen, of digitaal via het internet? Hoe snel wilt u dat uw declaratie wordt behandeld en de vergoeding wordt gestort? Allemaal zaken om goed na te kijken in de polisvoorwaarden.

Sommige verzekeraars bieden aan om (vanaf een bepaald bedrag) de rekening rechtstreeks aan uw dierenarts te betalen, zodat u deze niet zelf hoeft voor te schieten. Hiervoor heeft uw dierenarts wel een overeenkomst nodig met de betreffende verzekeraar, anders moet u alsnog eerst zelf voorschieten. Vraag dus altijd bij uw dierenarts na of zij deze overeenkomst hebben met de verzekeraar. Bij dierenkliniek A30 is het vooralsnog niet mogelijk om de rekening rechtstreeks door de verzekeraar te laten betalen en zult u altijd eerst zelf moeten voorschieten.


Welke verzekeraars zijn er?

Er zijn tegenwoordig erg veel verzekeraars die huisdierenverzekeringen aanbieden. Ons wordt vaak gevraagd naar onze ervaring met de verzekeraars. Hier kunnen we echter niets over zeggen, omdat declaraties en vergoedingen over het algemeen buiten ons om gaan. Hiernaast vindt u een app om dierziektekostenverzekeringen voor honden en katten te vergelijken.