Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Vlooien en teken

Het is weer voorjaar en we hebben de eerste teken alweer gesignaleerd. Een tekenbeet kan bij mensen en honden verschillende ziektes veroorzaken. Huisdierbezitters doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond of kat elke dag goed te controleren op teken. Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. Ook de vlooien zijn in hun nopjes bij dit warmere weer en zijn nu al actiever.

  

Teken

Teek - Amblyomma cajennense

Indien een teek niet op tijd ontdekt wordt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, bij zowel mensen als honden. De meest bekende aandoeningen die teken kunnen overbrengen zijn Borreliose (ziekte van Lyme) en Babesiose. Katten krijgen over het algemeen geen nare ziektes van teken. Ze kunnen echter wel de plek waar een teek zit kapot krabben, wat vaak leidt tot ontstekingen. Daarnaast kunnen teken op uw hond of kat die zich nog niet hebben vastgebeten, ook besluiten over te stappen op u of uw kinderen, met alle nare gevolgen van dien.

Voor meer informatie over ziektes die door teken overgebracht kunnen worden klikt u hier.  


Vlooien

Vlooien kunnen veel ongemak bij uw huisdier veroorzaken, zo veroorzaken ze natuurlijk jeuk en irritatie, maar ze kunnen ook aandoeningen overbrengen. Vlooien kunnen lintworm eitjes bevatten. Als de hond of kat een besmette vlo uit zijn vacht haalt en die opeet wordt uw huisdier besmet met lintwormen. Jonge of kleine dieren kunnen zelfs ernstige bloedarmoede krijgen als ze heel veel vlooien hebben. Verder zien we ook vaak dieren met een vlooienallergie. Eén enkele vlooienbeet kan dan al verschrikkelijke jeuk en huidirritatie veroorzaken, waarbij het dier zich helemaal kapot krabt. Daarnaast kunnen vlooien bloedparasieten en virussen op de kat overbrengen.

Preventie

Hond

Voor de hond zijn er diverse opties. U kunt kiezen voor pipetjes die u op de huid in de nek leeg drukt. Deze werken gedurende 4 weken. We maken gebruik van de nieuwste middelen, die zeer veilig en effectief zijn. U kunt kiezen voor pipetten tegen alleen vlooien of een combi pipet tegen zowel vlooien, teken, zandvliegen en muggen.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om vlooien en teken te bestrijden door middel van het ingeven van een smakelijke kauwtablet. Deze tabletten geeft u maandelijks. Dit middel werkt snel en efficiënt. Er bestaan ook tabletten die 3 maanden werkzaam zijn. Deze worden door ons niet verkocht.

Verder hebben we ook een band tegen teken. Deze band is 6 maanden werkzaam. Deze band beschermt ook tegen zandvliegen en muggen. Hierdoor is de band zeer geschikt voor uw hond als hij mee op vakantie gaat naar een warmere streek, waar zandvliegen hele nare ziektes over kunnen brengen. We hebben ook een band die zowel tegen vlooien als teken, gedurende 7 tot 8 maanden, bescherming biedt. Deze band beschermt echter niet tegen zandvliegen.


Kat

Ook voor katten zijn er diverse opties. Belangrijk is dat de meeste producten die geschikt zijn voor honden, niet voor katten bedoeld zijn, deze zijn vaak zelfs giftig voor de kat. Zorg er dus voor dat u voor uw kat een middel koopt dat voor katten bedoeld is. Voor katten hebben wij ook pipetjes tegen vlooien, die 4 weken werkzaam zijn. Er bestaan ook combi pipetjes die zowel tegen vlooien als teken werken. We werken met het nieuwste middel dat goed werkt tegen vlooien en teken. De oudere middelen die al lang op de markt zijn werken helaas niet goed. De vlooien zijn tegen deze middelen inmiddels resistent geworden.

Een goed alternatief voor een combi bestrijding tegen vlooien en teken is een zeer veilige band. Deze band werkt gedurende 8 maanden, en is veel veiliger dan de ouderwetse vlooienband; hij stinkt niet, geeft geen poeder af, is niet giftig voor uw kat of kinderen, en heeft een veiligheidsmechanisme waardoor hij breekt als de kat ermee vast blijft zitten (uw kat kan zich dus niet 'ophangen').

Verder is er nog de mogelijkheid om vlooien te bestrijden door middel van het ingeven van een tablet. Deze tabletten geeft u maandelijks. Dit middel werkt snel en efficiënt.

Verwijderen van teken

Vindt u onverhoopt toch een teek op uw huisdier, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Als een teek binnen 24 uur verwijderd wordt dan is de kans op overdracht van ziektes klein. Een teek kunt u het beste verwijderen met een speciale tekenpincet. Er zijn verschillende modellen (zie foto). Deze werken allebei goed, welke u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Het voordeel van het 'koevoetje' is dat u geen haren meetrekt. Belangrijk is dat u de pincet zo dicht mogelijk op de huid plaatst en vervolgens met een draaiende beweging de teek verwijderd. Daarna moet u de plek ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol. Ontsmet niet voordat u de teek verwijderd. Dit zorgt er namelijk voor dat de teek zijn maaginhoud uitspuugt, en daarmee ook ziekteverwekkers.

Klik hieronder voor een instructievideo over het verwijderen van teken.
Instructievideo teken verwijderen