Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Vuurwerkangst

Oud en Nieuw, een groot feest voor ons met oliebollen, appelflappen, champagne en…vuurwerk. Dat laatste is vaak niet zo leuk voor onze huisdieren. Helaas begint het geknal ook al een aantal weken van tevoren. Sommige honden en katten reageren hier bijna niet op en zijn alleen iets minder op hun gemak. Anderen zijn doodsbang en raken in paniek. Het is belangrijk om uw huisdieren goed door deze periode van het jaar te loodsen en wij helpen u hier graag bij.


Angst of opwinding?

Probeer als eigenaar het gedrag van uw huisdier goed in te schatten. Vooral bij honden is het vrij gemakkelijk om angst te onderscheiden van opwinding.

U moet letten op de houding van het dier. Een hond die angstig is vertoont een “lage” houding: mondhoeken naar beneden, staart laag, oren laag. Verder kunt u zien dat de hond verstart, gaat hijgen, vaak de bek aflikt, gaat gapen, gaat tongelen, trillen of piepen. De hond kan zelfs de anaalklieren leegdrukken of plassen van angst. Verder vertoont de hond vaak vluchtgedrag, kijkt weg van het geluid, zoekt steun bij de eigenaar, wil niet naar buiten, kan plotseling niet alleen thuis zijn, etc. Een doodsbange hond pakt op dat moment geen lekkere dingen aan!

Een hond die opgewonden raakt van vuurwerk vertoont juist een “hoge” houding en heeft juist de neiging om op de herrie af te rennen, kan gaan blaffen en kijkt in de richting van het geluid.

Wat kunt u doen bij angst

Het opvolgen van de gedragstips en het gebruik van de Adaptil® halsband of verdamper of Feliway® spray of verdamper is bij iedere hond of kat zinvol. Of er daarnaast nog aanvullende middelen nodig zijn is afhankelijk van de omstandigheden en de mate van angst van uw huisdier.

De alternatieve anti-angst middelen en het middel Zylkene® is geschikt voor langer gebruik. Sterker nog: het is aan te raden deze middelen ruim voor 31 december te gaan gebruiken. Zodoende kunt u ook nog vóór het vuurwerk in alle hevigheid losbarst al zien of de gekozen remedie afdoende werkt of niet. Zo heeft u de kans om nog op tijd bij te sturen. De Adaptil® tabletten zijn geschikt voor zowel de dag zelf, 31 december, maar kunnen voor een nog beter effect ook langer van te voren al gegeven worden.

Om het juiste middel of de juiste combinatie van middelen te kiezen heeft u waarschijnlijk hulp nodig. Lees eerst onderstaande tekst door en schroom niet om advies te vragen aan de balie bij een van onze assistentes of om te overleggen met een dierenarts. Voor overleg met een dierenarts kunt u terecht op een van onze telefonische spreekuren of op afspraak op het gewone spreekuur.

Trainingen en hulpmiddelen

Vuurwerkangst training met CD of hondentrainer

Dat dieren een bepaalde mate van angst hebben voor vuurwerk en andere harde geluiden is normaal. Harde geluiden triggeren een normale vlucht of vecht reactie. Harde geluiden die dieren vaker horen en waar baasjes niet alarmerend op reageren, worden op een gegeven moment als normaal ervaren door uw huisdier. Dit hoort vaak bij de normale pup en kitten socialisatie. Denk hierbij aan het geluid van verkeer of de televisie of radio. De reactie van dieren op harde geluiden is dus te trainen.

Het probleem met vuurwerk (en ook onweer) is dat dit natuurlijk niet het hele jaar door wordt gehoord. Op oudejaarsavond vertonen baasjes ook nog eens 'vreemd' gedrag. Er zijn vaak meer mensen in huis die om 24.00 allemaal opspringen en elkaar zoenen, en dan barst er buiten ook nog eens een kabaal los. Voor een hond of kat is dat natuurlijk erg verwarrend en daar reageren ze dan angstig op. Het jaar daarop reageren ze vaak al angstig op de losse knallen die soms al weken voor 31 december beginnen. En zo kan de angst ieder jaar verergeren.

Het is daarom verstandig om dieren te trainen zodat ze om leren gaan met vuurwerk geluiden. Hiervoor zijn CD's beschikbaar met vuurwerkgeluiden. Natuurlijk kunt u ook zelf online filmpjes zoeken met vuurwerk en knal geluiden. Deze geluiden kunt u heel zachtjes (bijna onhoorbaar) aanzetten terwijl u met uw hond of kat even gaat spelen en/of ze wat lekkers geeft. Doe dit iedere dag een paar keer. Als uw dier niet bang reageert op de geluiden kunt u het geluid de volgende dag iets harder zetten. Zodat u hopelijk na een paar weken het geluid zo hard kunt zetten dat de buren komen klagen over geluidsoverlast.

Op deze manier zijn zowel honden als katten goed te trainen om niet angstig te reageren op vuurwerkgeluiden. Dit werkt voornamelijk goed bij jonge dieren. Oudere dieren die al vele jaren bang zijn voor vuurwerk en misschien ieder jaar wel banger worden zijn lastiger te trainen. Hier heeft u meer geduld of zelfs professionele begeleiding bij nodig en u zult al minstens een paar maanden voor oudejaarsavond moeten beginnen.

Thundershirts

Er zijn zogenaamde Thundershirts voor honden op de markt. Deze shirts zitten strak om de romp van de hond en oefenen een constante druk uit op het lichaam. Deze shirts kunnen o.a. worden gebruikt bij honden met angst voor onweer en vuurwerk. Deskundigen geloven dat druk een kalmerend effect op het zenuw stelsel heeft. Hierdoor wordt de hond rustiger. In de praktijk blijkt dit voor veel honden (80%) een kalmerend effect te hebben en kan zeker helpen in combinatie met andere therapieën.

Gedrag van eigenaar

Hond

 • Reageer niet op angstig gedrag

 • Het gedrag van u als eigenaar is zeer bepalend voor het gedrag van uw hond! Angst is te verminderen door oefening. Het belangrijkste daarbij is het negeren van angstgedrag en het belonen van goed (geen angst) gedrag.

 • Let wel: als uw hond schrikt van vuurwerk en als reactie naar u toe komt en contact met u zoekt, dan mag u de hond best even geruststellend toespreken en aaien. Het is immers heel gunstig dat hij/zij uw steun zoekt in zo’n geval en het is veel beter dan in paniek wegrennen!

 • Dus als uw hond schrikt van een harde knal, dan doet u als eigenaar net of u niets gehoord hebt. Dus niet mopperen, niet plotseling stilstaan of stoppen waar u mee bezig was, niet actief troosten, maar wel geruststellen als de hond duidelijk steun van u vraagt. U mag een hond nooit straffen als hij/zij schrikt. Dit maakt de angst alleen maar groter.

 • Probeer vuurwerk te ontwijken, ook gedurende de dagen en weken voor oudejaarsavond. Het hoeft maar 1 x te gebeuren dat vuurwerk te dicht bij uw hond afgaat en uw hond is mogelijk de rest van zijn/haar leven bang voor alle harde geluiden.

 • Leid de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje (met geluid) zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij/zij om op u te letten en niet op zijn omgeving.

 • Beloon de hond met iets lekkers als hij/zij niet angstig reageert op een knal.

 • Steek nooit zelf vuurwerk af in de buurt van dieren.

 • Sluit op oudejaarsavond de gordijnen, laat het licht aan en zet muziek (wat harder) aan.

 • Laat uw hond nooit alleen thuis op oudejaarsavond.

 • Laat uw hond op oudejaarsavond voor 22.00u en aangelijnd(!) uit.

 • Geef uw hond op oudejaarsavond een lekker bot of een nieuw speeltje om hem/haar af te leiden.

 • Laat de omhelzingen tijdens het “gelukkig nieuwjaar” wensen om middernacht rustig verlopen en geef eerst even de hond een knuffel, of doe de hond om 23.30u in een afgesloten kamer, kennel of bench. Is dit niet mogelijk houd dan de hond in ieder geval aangelijnd om te voorkomen dat de hond naar buiten schiet als mensen het huis in en uit lopen.

 • Laat tijdens het vuurwerk om middernacht iemand bij de dieren blijven. Deze persoon moet zich zo normaal mogelijk gedragen, eventueel de hond afleiden met een speeltje, maar zeker niet de hond gaan troosten.

 • Het kan helpen om een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk bij een angstige hond te laten.

 • U kunt de hond ook naar een plek brengen waar niet of nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken. Bijvoorbeeld bij familie of kennissen op het platteland. Er bestaat ook een mogelijkheid om bij Landal GreenParks een huisje te huren en uw huisdieren mee te nemen. Landal GreenParks reserveert ieder jaar een park waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling.

Kat

 • Zorg voor voldoende hoekjes en plekjes voor de kat om zich te verstoppen.

 • Laat de kat met rust als deze ervoor kiest om weg te kruipen, totdat de kat zich weer veilig genoeg voelt om tevoorschijn te komen.

 • Houd katten op oudejaarsavond binnen.

 • Laat de omhelzingen tijdens het “gelukkig nieuwjaar” wensen om middernacht rustig verlopen en geef eerst even de kat een knuffel, of doe de kat om 23.30u in een afgesloten kamer, kennel of bench. Is dit niet mogelijk houd dan de kat achter een gesloten deur, om te voorkomen dat de kat naar buiten schiet als mensen het huis in en uit lopen.

Ondersteunende middelen

Angstdempende geuren

Voor zowel honden als katten is er de mogelijkheid om angst te verminderen met behulp van zogenaamde feromoontherapie. Feromonen zijn ruikbare, lichaamseigen, hormoonachtige stoffen die een geruststellend effect hebben en angst en stress daardoor verminderen.

Voor honden is er de Adaptil® halsband of Adaptil® verdamper en voor katten is er de Feliway® spray of Feliway® verdamper.
Voor alle honden of katten met angst voor vuurwerk is het gebruik van deze middelen zeer zinvol. We raden het gebruik van Adaptil® of Feliway® dan ook absoluut aan voor de decembermaand.

Let op!

De verdampers kunnen niet gebruikt worden als een van de gezinsleden een ernstige luchtwegaandoening zoals bijvoorbeeld astma of longemfyseem heeft.

Voedingssupplement

Voor honden of katten met extreme angst zal het gebruik van deze feromonen echter niet afdoende zijn. Voor die dieren is er nog een aanvullende mogelijkheid die samen met de feromoon preparaten gebruikt kan worden.

Zylkene®

Zylkene® bevat de werkzame stof alfa-casozepine. Het is een eiwitstructuur die vrijkomt bij de afbraak van melkeiwit door baby’s (baby’s breken melkeiwitten op een andere manier af dan volwassenen). Deze stof blijkt een angstdempende, rustgevende werking te hebben. Deze werking is een gevolg van het feit dat het dezelfde receptoren in de hersenen bezet als valium en aanverwante medicijnen. Zylkene is geen sedativum, uw hond of kat gaat er niet van slapen! Het is een veilig middel, zonder bijwerkingen.

U kunt al vanaf begin december starten met het geven van Zylkene®

Adaptil® tabletten

Adaptil® tabletten bevatten in tegenstelling tot de halsband en verdamper geen feromonen, maar een combinatie van natuurlijk aminozuren, GABA en vitamine B complex. Het zijn smakelijke tabletten die snel werken en een tijdelijke ontspanning geven bij stressvolle situaties, zoals vuurwerk. De tabletten werken niet verdovend, maar wel ontspannend.

Als u op 31 december start met deze tabletten is het advies om deze om 10.00, 16.00 en 22.00 te geven. U mag ook al eerder starten met de tabletten (1x daags) voor een versterkt effect.


Homeopathische anti-angst middelen

Puur ® Nervositeit

Een samengesteld homeopathisch middel dat de angst voor plotselinge harde geluiden kan verminderen is het middel Puur® Nervositeit. Het is samengesteld uit een aantal plantaardige rustgevende, angstdempende middelen. Op tijd beginnen (liefst vanaf begin december), de juiste dosering aanhouden en ononderbroken geven tot na Oud en Nieuw zijn voorwaarden voor een optimale werking.

Bach Rescue remedy

Het gebruik van Bach Rescue remedy druppels heeft bij vele diersoorten, zoals hond, kat en paard maar ook bij de mens zijn werking bewezen om angst en stress te verminderen.

Homeopathie op maat

Het is natuurlijk nog beter om een individueel passend homeopathisch middel te geven. Om een juiste keuze voor een dergelijk middel te maken is een homeopathisch consult noodzakelijk.

Reguliere medicijnen

Alprazolam en Acepromazine zijn sterkere middelen, die helaas ook nadelige effecten (kunnen) hebben. Deze middelen moeten dan ook alleen worden toegepast bij dieren met heftige angst voor vuurwerk, of als gebleken is dat andere middelen en maatregelen niet of onvoldoende werken.

Alprazolam

Alprazolam is een humaan middel, waarmee inmiddels enige ervaring is opgedaan voor het gebruik bij honden en katten. Er is dus geen officiële registratie voor het gebruik bij deze diersoorten. Dat betekent dat er geen wetenschappelijke studies zijn gedaan naar veiligheid en werkzaamheid bij hond en kat. Het middel dient altijd door een dierenarts voorgeschreven te worden.

Het middel is verwant aan valium, maar het blijkt bij honden en katten beter angstdempend en minder slaapverwekkend te werken dan valium. Dit middel is bij uitstek geschikt om kort vooraf, 1 à 2 weken voor oudejaarsdag, of op oudejaarsdag zelf mee te beginnen.

Alprazolam kan wel bijwerkingen geven: sloomheid, overdreven aanhankelijk gedrag, dronkemansloop (ataxie), veel willen eten, trillen.
Het middel mag niet gegeven worden aan dieren met een verhoogde oogboldruk (glaucoom), nierpatiënten, leverpatiënten, zogende moederdieren of aan dieren die phenobarbital of anti-schimmelmiddelen krijgen.

Acepromazine

Acepromazine is verkrijgbaar onder diverse merknamen. Het is een sedativum en werkt dus echt versuffend. We moeten ons dan ook afvragen of het middel wel echt de angst voor harde geluiden vermindert. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Acepromazine de gevoeligheid voor geluiden vergroot. Het is heel goed mogelijk dat de hond of kat nog wel angstig is, maar dat de angstreacties gewoon niet meer goed zichtbaar zijn, vanwege het versuffende effect. Dat maakt het gebruik eigenlijk heel onethisch!

Een ander nadeel is dat de reactie op een bepaalde dosering zeer individueel blijkt te zijn. Het maakt sommige honden en katten alleen een beetje sloom, anderen kunnen zeer diep en langdurig gaan slapen bij het gebruik ervan. De werkzaamheid is lang: 6 tot 13 uur.

Het middel mag zeker niet gebruikt worden bij hele oude en/of verzwakte dieren, of bij dieren met epilepsie. Ook bij bepaalde rassen kan het beter niet gegeven worden: bijvoorbeeld bij Collies, Shelties en Boxers.

Al deze nadelen maken dat wij het gebruik van Acepromazine eigenlijk alleen adviseren bij die dieren, die uit angst voor het vuurwerk zo gek gaan doen dat ze bij wijze van spreken het hele huis afbreken en dus de kans lopen om zichzelf te verwonden. Het spreekt voor zich dat alle andere middelen in het verleden moeten zijn geprobeerd en onvoldoende effect hadden.

Chippen

Nog even dit: is uw hond of kat al voorzien van een chip/transponder en is deze ook geregistreerd? Mocht uw huisdier ondanks alle maatregelen toch weglopen van schrik, dan is het een stuk gemakkelijker om hem/haar terug te vinden als hij/zij gechipt is! U kunt de registratie van de chip hier controleren.