Dierenkliniek a30

Tijd en aandacht voor u en uw huisdier      0318 - 437 133

Xylitol zoetstof giftig voor honden

Wat is xylitol en waarom is het giftig voor honden?

Je kunt tegenwoordig niet meer door de supermarkt lopen zonder allerlei "light" en "zero" producten in de schappen te zien liggen. In de meeste van deze producten is suiker vervangen door een zoetstof. Een veel gebruikte zoetstof is xylitol. Xylitol wordt o.a. gewonnen uit berkenbast en is een natuurlijke zoetstof. Het zit bijvoorbeeld in kauwgom en zero ontbijtkoek. U kunt dit op de verpakking terugvinden als xylitol of E967.

Xylitol is een veilige zoetstof voor mensen (ook voor diabetici) echter voor honden is het giftig! Om uit te leggen waarom xylitol giftig is moeten we eerst wat uitleggen over de glucose huishouding bij honden.

Een hond moet, net als een mens, een redelijk constant niveau van suiker/glucose in zijn bloed hebben, om alle organen goed te laten functioneren. Als een hond suiker/glucose heeft gegeten dan wordt het glucose vanuit de darmen in het bloed opgenomen en wordt het glucose gehalte in het bloed hoger. Om het glucose gehalte in het bloed te reguleren komt er insuline vrij uit de alvleesklier. De insuline haalt de glucose uit het bloed weg. Xylitol verhoogt het glucose gehalte in het bloed niet. Na het eten van xylitol hoeft er dus geen insuline aangemaakt te worden. Bij mensen gebeurt dit ook niet. Bij honden komt er na de inname van xylitol echter wel insuline vrij uit de alvleesklier. Hierdoor wordt het glucose gehalte in het bloed veel te laag, een zogenaamde hypoglycemie.

Symptomen

Een hypoglycemie is zeer gevaarlijk. Symptomen die te zien zijn na de inname van xylitol zijn:

  • Braken
  • Zwakte / slapheid
  • Onrustig worden/ juist sloom zijn
  • Rillen, omvallen, epileptische aanvallen
  • Acute leverontsteking en leverfalen
  • Uiteindelijk in coma raken en sterfte

Giftige hoeveelheid

Xylitol is al in kleine hoeveelheden giftig voor honden. Hieronder een klein overzicht.

  • meer dan 100 mg per kg lichaamsgewicht zorgt voor hypoglycemie
  • meer dan 500 mg per kg lichaamsgewicht zorgt voor acute leverontsteking, stollingsstoornissen en leverfalen.

In een gemiddeld stukje kauwgom zit bijvoorbeeld 900 mg zoetstof, waaronder xylitol, maar ook ongevaarlijke zoetstoffen.

Behandeling

Het is belangrijk om meteen contact met een dierenarts op te nemen als uw hond een product met xylitol heeft gegeten. Hoe sneller u bent, hoe groter de kans is dat uw dier het overleeft. Neem ten alle tijden de verpakking van het product mee. Als een hond kort geleden een product met xylitol heeft gegeten kan het zinvol zijn om het dier te laten braken. Verder is er vaak o.a. een infuus met glucose nodig. Indien er sprake is van een ernstige vergiftiging zal er een intensieve behandeling nodig zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Kortom, het is het beste om te voorkomen dat uw hond xylitol binnen krijgt. Houd als stelregel aan, dat u uw hond geen voedingsmiddelen geeft die bedoeld zijn voor mensen. Berg verpakkingen goed op, zodat uw hond geen etenswaren kan stelen.